APA AWARDS 2017

Detail | Vincenth Scheurs wint vakjuryprijs 2011

 

Landgoed Heidevloed in Halle, ontworpen door Architectenbureau Vincenth Scheurs uit Aalten, is bekroond met de vakjuryprijs 2011.

 

Over dit project schrijft de vakjury in haar juryrapport:

 

Knoestige allure

 

Wie een landgoed wil realiseren, moet volgens voorschrift een ontwerp met 'allure' maken, bestaande uit een woongebouw met maximaal drie wooneenheden, in een openbaar toegankelijk natuurgebied. Maar hoe combineer je dat? En allure, is dat niet iets wat maar moeilijk samengaat met de natuur? Misschien niet in een formalistisch park, maar toch zeker wel met de nieuwe natuur waarin project Heidevloed ligt. De architect en opdrachtgevers stonden hier dus voor een uitdagende en actuele opgave. Toetssteen voor de jury was de vraag: wordt het landschapversterkt door deze bebouwing? Heeft de natuur er wat aan gehad dat hier deze architectonische toevoeging kwam? De jury beantwoordt die vraag niet met een volmondig ja. Maar het project riep wel vragen op, en gaf ook antwoorden die de vakmensen van de jury zelf tot nadenken stemden.

 

Want wat de jury zag, was een interessante vorm van allure, met een originele oplossing door gebruik te maken van geschakeld wonen, niet gebaseerd op onbeperkte middelen, maar op pragmatisme, slimme vondsten en consequente ambachtelijke aandacht (te zien o.a. in de manier waarop hout en gestort beton is gebruikt). Over dit landgoed kan nog veel gezegd worden. Wat in dit geval een teken is van belangrijke kwaliteit.

 

 

Ga terug