Architectuur  Prijs

Achterhoek 2017

Detail | Kees Marcelis winnaar vakjuryprijs 2009

 

Over deze showroom schrijft de jury:
 
"Naast de oude villa van waaruit de familie Den Daas al generaties aan haar baksteenbedrijf bouwt, is een moderne aanbouw gemaakt. Het plan daarvoor is in omgekeerde volgorde tot stand gekomen. Er is namelijk niet geredeneerd vanuit de opzet dat er een pand diende te komen, maar dat er wat aan de tuin moest gebeuren. Misschien is dat een van de oorzaken voor de hoge kwaliteit van het resultaat; het redeneren vanuit de omgeving. Het ontwerp kan eigenlijk niet los gezien worden van het oude huis, de tuin, de fabriek en het product waar het allemaal om draait: de baksteen. Voor het gebouw heeft het bedrijf op aansporing van de architect zelfs een nieuw model steen in productie genomen.
 
De nieuwe showroom met zijn fundamentele eenvoud verraste niet iedereen even sterk. Toch is zeker niet de makkelijkste weg gekozen. Alles klopt tot in het kleinste detail. Een van de juryleden noemde het bedrijf ‘een juwelier in baksteen’.
 
Zowel de aanpak als het resultaat van dit project zijn een voorbeeld voor respectvol bouwen in het algemeen en voor kwaliteit van bedrijfsbouw in het bijzonder."

 

Ga terug