Architectuur Prijs
Achterhoek

Detail | Groei scholenproject Architectuur Prijs Ac...

 

Sinds 2001 wordt door de Stichting Architectuur Prijs Achterhoek (APA) jaarlijks een uitzonderlijk architectonisch project in de regio Achterhoek bekroond. Het doel hiervan is een bijdrage leveren aan de stimulering van de kwaliteit van de architectuur in de regio Achterhoek. De laatste jaren worden ook de middelbare scholen in de regio hierbij betrokken. Voor de editie 2019 is het Metzo college als enige VMBO-school al gestart met deze wedstrijd.


Tijdens een speciale introductiemiddag is uitgelegd hoe het scholenproject in elkaar steekt en wat er van de leerlingen verwacht wordt. Daarvoor kwamen Thijs Linssen (3D allround artiest) en Eefje Ernst (Projectmedewerker Educatie van De Gruitpoort) naar het Metzo College om informatie te geven over de inhoud en voorwaarden van het project en daarna ging de groep leerlingen direct aan de slag.


Metzo-docent Tonny te Winkel is blij met deze stap. "Onze leerlingen kunnen inmiddels aardig overweg met 3d-tekenprogramma's als SolidWorks en SketchUp. Maar nu gaan we ze uitdagen om een stap verder te gaan en niet alleen maar rechtlijnige projectjes te doen, maar hun eigen creativiteit aan te boren en met iets bijzonders te komen."


Tot op heden ging het in het scholenproject om het ontwerpen van een 'tiny house'. "Dit jaar willen we het breder trekken en de deelnemers meer ruimte geven om hun eigen idee uit te werken", aldus Eefje Ernst. "Het moet wel met architectuur te maken hebben maar het hoeft niet per se een tiny house te zijn."


"Binnen het Metzo College wordt al gewerkt met de benodigde tekenprogramma's. Dat is een voordeel", erkent Ernst. "Daarom gaan we de andere deelnemende scholen een training voor docenten aanbieden om ze wegwijs te maken. Op dit moment hebben SG Harreveld, het Almende College in Silvolde, het Graafschap College en het Ludger College in Doetinchem, het Kompaan College in Zutphen en Schaersvoorde in Aalten zich hiervoor aangemeld."


Na de zomervakantie gaat het project echt van start. In oktober wordt de winnaar van het scholenproject bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in de Gruitpoort in Doetinchem. De winnaar mag zichzelf vervolgens presenteren tijdens de uitreiking van de Architectuur Prijs Achterhoek op 1 november in de DRU Cultuurfabriek in Ulft.

 

Klik hier voor het gehele artikel »

 

Bron: Gelderse Post

 

Ga terug