APA AWARDS 2019

Detail | Welzijn door de bril van een adviseur

 

Door: Frank Postma , Bouwvisie BV, Ulft

 

In de bouwwereld wordt over het algemeen traditioneel gebouwd, terwijl men zegt innovatief bezig te zijn! Maar wordt er wel echt naar de wensen van de bewoners gekeken? Of wil de bouw alleen zo snel en goedkoop mogelijk bouwen? Natuurlijk zijn er een aantal partijen in de bouw die voorop lopen en ook daadwerkelijk luisteren naar hun klanten. Eén van de wensen van de kopers van woningen is bijvoorbeeld welzijn. Maar wat betekent welzijn met betrekking tot de bouw? Het heeft te maken met materiële en immateriële tevredenheid. Dus een mooie en kwalitatieve woning waar men trots op kan zijn. Bovendien een woning waar een gezond, behaaglijk en energiezuinig binnenklimaat heerst. Duurzaamheid kan natuurlijk ook welzijn betekenen.

Bij het ontwerpen van een woning zal de bouw zich kunnen richten op deze wensen van de bewoners.

 

Architecten kunnen prachtige ontwerpen maken met goede en milieuvriendelijke materialen afgestemd op de markt. Adviseurs helpen de architect met behaaglijkheid en een gezond binnenklimaat door de woning beter luchtdicht te maken met een goed werkend ventilatiesysteem. Daarnaast het thermisch comfort te verhogen met als positief effect dat de woning energiezuiniger wordt. De ontwikkelaar kan de woningen hierdoor beter verkopen. De aannemers kunnen innovatieve concepten toepassen om deze wensen beter en sneller in te passen in hun bouwsystemen.

 

Dat betekent een cultuuromslag in de bouw. Opmerkingen als “we hebben het altijd al zo gedaan” kunnen echt niet meer. De hele bouwkolom zal zich moeten door ontwikkelen om dit welzijn te creëren. De vraag is natuurlijk wat voor een conceptwoning we dan krijgen: een “passief huis” of een “energieneutrale”woning? De waarheid zal in het midden liggen. Maar in die richting zal het wel gaan. De overheid geeft ons een zetje in de rug door de verscherpte eisen voor de energieprestatie van gebouwen, ventilatie, thermische schil en milieuprestatie.

 

Om het welzijn van de bewoners te garanderen zouden er meer periodieke controle en bijsturing momenten moeten komen in het bouwproces. De architect zou bij het ontwerp de details samen met adviseur en aannemer kunnen doornemen. Vooraf altijd een warmteverlies en/of koellast, kanalen en leiding berekening maken. Tijdens de bouw een bijsturing moment inplannen als het casco staat en de isolatie is aangebracht. Een blowerdoor test als de woning wind- en waterdicht is en een infrarood scan laten maken voor oplevering. De installateur kan vervolgens de ventilatie en cv installatie goed inregelen en inregelstaten overhandigen. Deze werkwijze levert een goede kwaliteitsborging op waardoor het welzijn van de bewoners werkelijk gerealiseerd kan worden. Deze nieuwe bouwvisie zal hopelijk goed opgepakt worden in de gehele bouwkolom.

 

Ga terug

 

Geef een reactie

 

 

 

 

Neem de code over in het veld hieronder:

 

 

Reageren

 

Reacties