APA AWARDS 2019

Detail | Op de schouders van het verleden

 

Door: Abel P. de Vries , APA

 

De vijftiende editie van de APA telde 26 inzendingen, twee meer dan vorig jaar. Misschien mogen we dat zien als een bescheiden teken van de wijkende recessie.

 

Hergebruik was dit jaar het meest herkenbare thema.  In plaats van sloop voor nieuwbouw, bleek bij menig project het benutten van bestaande kansen de betere keuze. De transformaties  van een voormalige dienstwoning, kerk, pakhuis en kantoorpand – om er slechts enkele te noemen -  toonden goedkope(re), respectvolle, efficiënte en inspirerende oplossingen. In die zin staat een flink deel van de inzendingen op de schouders van wat er in het verleden ter plekke al met toewijding gebouwd werd.

 

De gemiddelde kwaliteit van de inzendingen is prima. Kritisch als de jury moet zijn, kreeg toch bijna de helft van alle inzendingen in de eerste juryronde van minstens één van de leden een gunstige beoordeling. Er waren zelfs drie projecten die bij de voorselectie het maximum aantal punten verwierven. Dat pakte in menig voorgaand jaar een stuk zuiniger uit.

 

Toen kwam de tweede ronde, met een bezoek aan de acht meest kansrijke projecten. En wederom was er vreugde. Want in het echt bleken meerdere bouwprestaties beter dan de ingezonden documentatie op papier deed vermoeden. Dus begonnen de discussies over de ranglijst  opnieuw. En zoals ieder jaar was ook dit keer weer het vergelijken van onvergelijkbare grootheden een hersenkraker van formaat. Want hoe leg je de meetlat langs totaal verschillende opgaven als een pannenkoekhuis, museum, tankstation, villa of zorginstelling?

 

Om toch zinnige vergelijkingen te kunnen maken, hield de jury de aangereikte APA-criteria scherp in de gaten: landschappelijke inpassing, functionaliteit, architectonische uitstraling en voorbeeldfunctie.

 

En dat allemaal in en voor de Achterhoek!

 

Makelaars hanteren, zoals bekend, drie cruciale kernkwaliteiten waar een goed object van afhangt, namelijk locatie, locatie en locatie. Na een dag van project naar project door de streek te hebben gezworven, zag de jury dat het meer dan snor zit met de schoonheid van de locatie Achterhoek. Zij constateerden tot hun genoegen dat veel bouwers zich daarvan bewust zijn en met een combinatie van trots en respect proberen aan te sluiten op het landschap dat hun zichtbaar dierbaar is. Dat levert soms prachtige resultaten op, waarbij het (ver)nieuw(d)e gebouw daadwerkelijk iets voor het landschap betekent.

 

Maar niet zelden kan het ook nog wel wat beter. De Architectuur Prijs Achterhoek blijft daarom de goede resultaten roemen en verbetering stimuleren.

 

2015 kan bijgeschreven worden als een sterke, gevarieerde en verrassende editie van de APA, waarvoor de jury alle architecten, aannemers en opdrachtgevers hartelijk wil danken.

 

De jury van de Architectuur Prijs Achterhoek:

  • Emmie Vos (voorzitter)
  • Fons Catau
  • Jan Willem van de Groep
  • Harry Harsema
  • Geert Jan Jonkhout,
  • Gus Tielens
  • Paul Toornend

 

Ga terug

 

Geef een reactie

 

 

 

 

Neem de code over in het veld hieronder:

 

 

Reageren

 

Reacties